Digitalt veikart 2.0
I år fokuserer Byggenæringens Landsforening (BNL) blant annet sitt digitale arbeid rundt å konkretisere det videre arbeidet med Digitalt Veikart 2.0, som skal bane vei for en mer digital, miljøvennlig og lønnsom fremtid for oss alle.
– I Digitalt Veikart 2.0 – som vi er i ferd med å gjennomføre – skal fire arbeidsgrupper benytte det gode arbeidet lagt ned i Bygg21 og Digitalt Veikart 1.0 til å formulere konkrete, digitale råd til byggenæringens mange ledere, sier administrerende direktør i BNL og leder av arbeidsgruppen Felleskomponenter/DV 2.0, Jøns Sjøgren.
Meld inn komponenter før 24/4
Den første workshopen ble avholdt 26. februar og Sjøgren forteller at det kom inn mange gode forslag. Dette gode arbeidet ønsker han nå å videreføre. Sjøgren ber deg om å melde inn dine forslag nå. Uansett om det er snakk om standarder, registre, programmer eller tjenester. Han ønsker seg komponenter alle aktører kan bruke for en bedre, mer enhetlig og samkjørt digitalisering av næringen. I felleskap.
– En digital felleskomponent har vi definert som registre og tjenester som hele bransjen kan dra nytte av. Komponenter vi ikke skal konkurrere om og innenfor. Det vil i fremtiden eksistere både offentlige og private felleskomponenter. Disse vil bli viktige byggesteiner i en felles digital grunnmur og fundamentet i et kommende, felles økosystem for en samlet norsk byggenæring. Vi vil avholde en ny workshop den tjuefjerde april, og ber om at de som måtte ha innspill kommer med disse innen den tid, sier
Vil bredere ut og nå fler
Han oppfordrer alle som ønsker å delta til å jobbe med spørsmål som for eksempel; hva er en digital plattform, hva kan den brukes til og hvordan heve den samlede digitale kompetansen. Målet er å forsøke gi svar på hvilke behov de ulike komponentene dekker og hvem som bør ta eierskapet til de enkelte.
– I løpet av året håper vi å komme frem til prioriteringer, konklusjoner og konkrete anbefalinger. Det kom inn mange gode forslag den 26. februar, men vi ønsker nå å gå enda bredere ut og forhåpentligvis få dekket flere kritiske punkter frem mot 24. april, sier Sjøgren, som opplyser at man vil bruke MS Teams for videre diskusjoner, deling av dokumenter og videomøter i den videre prosessen.
Du finner skjema for forslag til registrering av kommende Felleskomponenter her
FAKTA: Hva er en Felleskomponent?
En «felleskomponent» er en tjeneste, plattform, register eller programvare hele næringen kan ha nytte av i felleskap, og som ikke skal brukes til å gi en – eller flere aktører – konkurransefordeler eller andre særskilte fortrinn. Et eksempel er Finansnæringens klareringssentral for pengetransaksjoner, NETS. Eller den kommende løsningen for langtidslagring av BIM’er/Digital Tvillinger – i henhold til Arkivloven – i regi av Jotne EPM.