Dette sier gründerne av dPlan. Gründere som er av den oppfatning at det som driver et byggeprosjekt framover i vår digitaliserte og stadig mer automatiserte tid, først og fremst er riktige beslutninger og hensiktsmessig prosessflyt. Deltagere i BIM Verdi blir de for å lære seg mer om næringens andre muliggjørere og den verdikjeden de ugjenkallelig er en del av.
dPlan er et selskap, men også et prosess- og prosjekteringsverktøy. Utviklet for å støtte opp om prosessene og prinsippene som ligger i VDC, ICE og «Samtidig planlegging og prosjektering.» Verktøyet baserer seg i det store og hele på prinsippene beslutningsstyrt prosjektledelse. Som igjen bygger på klassisk LEAN-tankegang.
– Vi ønsker å fremme tverrfaglig samarbeid og sikre gode beslutninger der avgjørelsene faktisk tas. Og da gjerne i sammenheng med - og som støtte til - BIM brukt i prosjektarbeidet. Metodikken legger til grunn at framdriften - og det som avgjør den grunnleggende kvaliteten - i et prosjekt, er beslutninger og hvor godt grunnlaget for å ta dem er. I et slikt perspektiv blir det viktigste i planleggingsfasen å definere hvilke beslutninger som skal fattes, hvem som skal fatte dem, og når. Disse punktene er selve fundamentet for å styre prosjektet trygt i havn i gjennomføringsfasen, sier Simen Bakken som er en av fire gründere som startet opp dPlan i 2019.
«Jeg trenger ikke mer tid. Jeg trenger en frist»
De to medgründerne er Jan Petter Nærby og Rolv-Erik Spilling. Gründere som sammen så at det manglet et standard verktøy for planlegging, rapportering og oppfølging i en moderne prosjekt-sammenheng.
Simen Bakken er en erfaren prosjektleder og linjeleder med erfaring fra privat og offentlig sektor, og er utdannet siv.ing NTH 1992. Han var avdelingsdirektør i Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune i fire år fra 2015 - 2018.
Rolv-Erik Spilling har bakgrunn som Sivil Ingeniør i Industriell Matematikk fra NTNU. Han har 25 års erfaring fra internet, SW og telekom bransjen, og han har startet en rekke selskaper innenfor software og teknologi.
Jan Petter Nærby har bakgrunn som sivilingeniør fra elektro/data på NTH og har jobbet med prosjekt- og IKT-ledelse de siste 25 år. De senere år har han jobbet i større prosjekter som bygging og utrustning av Campus Ås og Den Norske Opera og Ballett.
– Prosjektutvikling av i dag har fjernet seg radikalt fra den tradisjonelle tankegangen bak skisseprosjekt og forprosjekt, hvor ingenting er ferdig før ALT er ferdig. Effektiv prosjektutvikling baseres i vår tid på innsikt i - og forståelse av - hvilke elementer som må ha riktig modenhet for å sikre optimal fremdrift i prosjektet. Med dagens digitale redskaper og metoder er det ikke slik at alle elementer må prosjekteres med samme modenhet til samme tid. Det viktigste er å identifisere hvilke elementer og fagroller som bærer størst risiko og har lengst ledetider. Løser man dette og bruker det som utgangspunkt for planleggingen, kommer man raskere til mål, sier Jan Petter Nærby.
Optimal styring av flyt og usikkerhetsmomenter
For å oppnå flyt i et prosjekt mener gründerne at man blant annet er avhengig av en viss «slakk» i prosjektplanen. Slakk i denne sammenhengen er den tiden en aktivitet kan forsinkes med, uten å skyve på målet.
– Tradisjonell prosjektplanlegging optimaliserer gjerne ut fra maks utnyttelse av tilgjengelige ressurser, og man planlegger derfor med minst mulig slakk for at den enkelte ressurs skal ha noe å gjøre til enhver tid, noe vi mener går på bekostning av prosessflyten. I våre øyne er det langt å foretrekke å planlegge med litt slakk. Når man fokuserer på prosessflyten er det mer hensiktsmessig å planlegge etter den optimale beslutningstakten i prosjektet og heller legge opp ressursutnyttelsen deretter. At ressurser i perioder kan gå uten å ha noe å gjøre blir da akseptabelt. Det viktigste er at ressursene er tilgjengelige når behovet faktisk melder seg, sier Rolv Erik Spilling.
Oppegående aktører finner hverandre
Gründerne er alle imponert over det arbeidet - og de resultatene - BIM Verdi i løpet av relativt kort tid har framvist og det nettverket av muliggjørere og krevende kunder som er bygd opp. Et nettverk de gjerne vil være en del av, men som de også tror de har noe verdifullt å tilby.
– I dag er det mange verktøy og metoder som fortløpende og konsistent må spille sammen for at prosessene skal flyte. Framdrift og økonomi skal logges. Usikkerhet tøyles. Dokumenter håndteres. Rapporter genereres. Byggene reises og ferdig-dokumentasjon overleveres. Bare for å nevne noen få av svært mange løpende prosesser. Til dette brukes det en lang, lang rekke verktøy. Vi har håp og tro på at vår metodikk og vårt redskap vil inngå som en vesentlig del av disse prosessene. Skal vi lykkes – selv og i felleskap - er det imidlertid helt nødvendig at vi kjenner, forstår og spiller på lag med de andre aktørene som jobber langs den samme verdikjeden. Å få være med som deltager i et nettverk hvor mange av disse er representert og jobbe med praktiske problemstillinger er selvfølgelig svært nyttig for oss, avslutter Simen Bakken.
Om du vil vite mer om dPlan og folkene bak, finner du deres hjemmeside her