For godt til å være sant?
På Bølgen Kulturhus i Larvik har man sett potensialet for å redusere strømregninga med inntil 40 prosent ved hjelp av sensorikk og eksisterende byggdata. Det er selskapet Miris som har utviklet den brukervennlige plattformen for smartere overvåkning og energistyring. Plattformen er web-basert og henter data fra ulike IoT-sensorer, og kan knyttes til alle digitale representasjonformater og informasjonskilder som er relevante for bygget. .
Plattformen skal ifølge skaperne kunne svare på mange av de 47 behovene beskrevet av de store byggherrene bak «Fellesinitiativet for Smart Digital Eiendomsledelse»
Les mer om «Fellesinitiativet for Smart Digital Eiendomsledelse» her>>
– Uansett hvilket format dataene i utgangspunktet har, kan vår løsning samle alt på ett sted, i et lettfattelig visuelt grensesnitt. I tillegg til alle dine eksisterende byggdata, legger vi på sensordata som gir deg et presist utrykk for hvordan det gitte bygget oppfører seg rent energimessig, sier Tom Holbein i Miris som i skrivende stund er i prosess med mer enn 30 piloter med plattformen som har fått navnet «Miris Exact.» Som oversatt til norsk betyr «Fantastisk nøyaktig».
Logger også forbruket på micro-plan
Plattformen bryter, ifølge Holbein, også ned forbruket til den enkelte komponent, apparat eller rom, til målbare størrelser og logger det. Tanken er at jo mer oppstykket bildet man kan skape av energibruken, desto mer nøyaktig kan den respektive byggeier gjøre sine oppgraderinger, forbedringer og besparelser.
– Det er foreløpig umulig å si akkurat hvor mye energi vi faktisk kan klare å spare, men at vi i mange bygg på sikt kan halvere forbruket, er jeg rimelig viss på. Et kulturhus som Bølgen har et veldig varierende bruk. Én kveld kan det være tusen stykker innom dørene. En annen bare femti. Systemet jobber imidlertid som om det skulle vært fullt trøkk hele tia. Det er nok derfor vi klarer vi å få ned totalforbruket så godt akkurat her, men vi har god tro på at vi skal klare å få det ned tilsvarende i andre bygg også. Antageligvis mer, sier Holbein.
Date/Time | Event |
---|---|
01/04/2021 2:00 pm - 3:00 pm |
Teams-tur: Praktisk bruk av Teams i BIM Verdi |
06/05/2021 2:00 pm - 3:00 pm |
Teams-tur: Praktisk bruk av Teams i BIM Verdi |
Nøkkelen er spisskompetanse på ALLE felt
For å ta disse voksne skrittene i en mer bærekraftig retning har skaperne gjennom utviklingen av Miris Exact fortløpende snakket med en lang rekke fagressurser og mennesker med spisset kunnskap på de ulike feltene som gjør den totale besparelsen mulig.
– Disse har fortløpende beriket metodikken og med det gitt alle brukere av plattformen tilgang på dyp kunnskap. Kunnskap som neppe ville vært videre tilgjengelig for én enkelt eiendomsforvalter, kommune eller byggeier. Den som benytter Miris Exact trenger med andre ord ikke å finne opp kruttet på nytt. Dette er et verktøy som alle kan bruke uten å besitte kunnskapen selv. Og den er fullt brukbar opp mot enhver BIM-modell som er kompatibel med buildingSMARTs åpne standarder, avslutter Holbein, som gleder seg til å demonstrere plattformen og vise hvordan den kan bidra til å møte byggherrenes 47 behov på BIM Verdis kompetansedugnad 14. april.